• Sabtu, 3 Desember 2022

Seni Helaran Mamanukan Beuki Dipakeresep ku Masarakat Pantura

- Selasa, 15 Februari 2022 | 15:39 WIB
Seni Helaran Mamanukan beuki dipikaresep ku masyarakat Pantura Jawa Barat.
Seni Helaran Mamanukan beuki dipikaresep ku masyarakat Pantura Jawa Barat.

jabaribernews.com -Seni helaran mamanukan mekar di Pantai Utara (Pantura) Subang, Indramayu, Karawang, malah tepi ka Cirebon.

Mamanukan, disebut mamanukan lantaran wangunna kawas manuk, teu beda jeung sebutan sisingaan lantaran bentukna kawas manuk, beuki dipakerep ku masarakat Pantura, malah ku masarakat Subang tengah jeung Subang kidul.

Teu beda jeung sisingaan, mamanukan oge digotong, sarta sok ditumpakan ku nu disunatan jeung ku nu digusaran (peperan). Dibaring-abring mapay jalan.

Baca Juga: Fiksimini Sunda: Hayang Tepung Taun

Helaran mamanukan sok dieuyeuban ku gotongan bentuk sato sejenna, gajah, naga, malah mah dinosaurus jeung buroq. Dina helaranana sok dieuyeuban ku bobojegan, nu make pakean badut.

Dina helaran mamanukan oge sok dilengkepan ku kuda renggong atawa kuda biasa nu dirarangkenan.

Ku urang Pantura diseutna Jaran Urip, kuda hirup, lantaran lain kukudaan.

Musik nu mirig mamanukan lain tepak kendang jaipongan, ketuk tilu, atawa penca, tapi musik has Pantura atawa Cirebonan nu dimekarkeun tina tarling.

Lain tina kaset, tapi live. Nayaga nabeuh waditrana dina mobil kolbak, nu nembangna aya nu bari leumpang aya oge nu diuk dina mobil, ngahiji jeung nayaga.

Halaman:

Editor: Nanang Supriatna

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Beureum Bodas na Harigu Indung

Sabtu, 26 November 2022 | 17:00 WIB

Ibing Paleredan Ngeuyeuban Penca Silat Nasional

Rabu, 16 November 2022 | 08:01 WIB

Fiksimini Sunda: Gamis Lebaran

Jumat, 15 April 2022 | 05:29 WIB

Fiksimini Sunda: Surat-Surat Tilu Puluh

Sabtu, 9 April 2022 | 05:00 WIB

Fiksimini Sunda: Nyanghareupan Puasa

Sabtu, 2 April 2022 | 11:35 WIB

Carpon: Lalampahan Darpan Neangan Ajengan

Selasa, 8 Maret 2022 | 18:10 WIB

Fiksimini Sunda: Nu ngaringkuk di Pos Ronda

Senin, 28 Februari 2022 | 21:19 WIB

Fiksimini Sunda: Hayang Tepung Taun

Selasa, 15 Februari 2022 | 10:00 WIB

Fiksimini Sunda: Satukangeun Kulawarga Pa Hartawan

Selasa, 8 Februari 2022 | 16:14 WIB

Rupa-Rupa Seuri dina Basa Sunda

Minggu, 6 Februari 2022 | 22:28 WIB

Fiksimini Sunda: Papanggihan

Sabtu, 5 Februari 2022 | 19:48 WIB

Fiksimini Sunda: Satengahing Sagara Tresna

Kamis, 3 Februari 2022 | 22:13 WIB

Fiksimini Sunda: Neang Cai

Rabu, 2 Februari 2022 | 19:06 WIB

Fiksimini Sunda: Kabagjaan nu Sampurna

Selasa, 1 Februari 2022 | 14:02 WIB
X